VANCOUVER HOUSE – BY BJARKE INGELS GROUP & WESTBANK – VANCOUVER NEW DEVELOPMENT AND PRESALE

VANCOUVER HOUSE – HOWE STREET & BEACH AVENUE – VANCOUVER WEST

Beach + Howe BIG Bjarke Ingels Group

Beach and Howe, the 497-foot-tall mixed-use tower by BIG + Westbank + Dialog + Cobalt + PFS + Buro Happold + Glotman Simpson and local architect James Cheng marks the entry point to downtown Vancouver, forming a welcoming gateway to the city while adding another unique structure to the Vancouver skyline. BIG’s proposal, named after its location on the corner of Howe and Beach next to the Granville Street Bridge, calls for 502 residential units occupying the 52-storey tower, which would become the fifth tallest building in the city. The tower is situated on a nine-storey podium base offering market-rental housing with a mix of commercial and retail space. BIG was commissioned by Canadian real estate developer Westbank, a company established in 1992 with over $10 billion of projects completed or under development, including the Shangri-La luxury hotels in Vancouver and Toronto. “We have brought together the best talent available in Vancouver and Europe to create a truly world-class project that will enrich not only the particular neighbourhood, but also the city and its quest to become creative, sustainable and affordable city. Architecturally, the Beach and Howe tower will introduce a new building typology to the Vancouver skyline and will create a dramatic gateway to downtown Vancouver that speaks to the emerging creative economy in the cit,” said Ian Gillespie, President of Westbank.

The tower takes its shape after the site’s complex urban conditions aiming to optimize the conditions for its future inhabitants in the air as well as at street level. At its base, the footprint of the tower is conditioned by concerns for two significant neighbouring elements, including a 30-metre setback from the Granville Bridge which ensures that no residents will have windows and balconies in the middle of heavy traffic. Additionally, concerns for sunlight reaching an adjacent park limits how far south the building can be constructed. As a result, the building footprint is restricted to a small triangle.

According to Bjarke Ingels, Founding Partner of BIG: “The Beach and Howe tower is a contemporary descendant of the Flatiron Building in New York City – reclaiming the lost spaces for living as the tower escapes the noise and traffic at its base. In the tradition of the Flatiron, Beach and Howe’s architecture is not the result of formal excess or architectural idiosyncrasies, but rather a child of its circumstances: the trisected site and the concerns for neighbouring buildings and park spaces.”

As the tower ascends, it clears the noise, exhaust, and visual invasion of the Granville Bridge. BIG’s design reclaims the lost area as the tower clears the zone of influence of the bridge, gradually cantilevering over the site. This movement turns the inefficient triangle into an optimal rectangular floor plate, increasing the desirable spaces for living at its top, while freeing up a generous public space at its base. The resultant silhouette has a unique appearance that changes from every angle and resembles a curtain being drawn aside, welcoming people as they enter the city from the bridge.

“The tower and base are a reinvention of the local typology, known as “Vancouverism.” In this typology, slender towers are grouped with mixed-use podiums and street walls that define human-scale urban environments. The aim is to preserve view cones through the city while activating the pedestrian street,” said Thomas Christoffersen, Partner in Charge, BIG.

The tower’s podium is a mixed-use urban village with three triangular blocks that are composed of intimately scaled spaces for working, shopping and leisure, which face onto public plazas and pathways. The additional public space adds to the existing streets, giving the neighbourhood a variety of open and covered outdoor spaces of various scales which transform the site under the Granville Bridge into a dynamic and iconic mixed-use neighbourhood hub.

Ingels added, “Vancouver has already embarked upon an urban experiment in creating a super-dense residential downtown – to increase pedestrian activity and street life. With this project we attempt to continue this process of densification by reclaiming a site beneath the bridges that would otherwise be lost as a lifeless “black hole” in the urban fabric. The diagonal canopies of the vehicular flows above create a new form of weather-protected urban space, turning the large infrastructure into a niche for social life.”

The courtyards created by the building volumes, roofs and terraces are all designed to enhance views from the Granville Bridge and the residential units above. The canted, triangular clusters of green roofs create a highly graphic and iconic gateway to and from the downtown core, reinforcing the City of Vancouver’s focus on sustainable cities. The exterior façades respond to the various solar exposures, integral to the overall sustainability concept. Ultimately, the building aims to receive LEED Gold certification.

Aside from its main tower, the $400-million, 650,000 square foot project (floor to square ratio: 5.08) will also include a 10-storey podium with retail and residential plus two 6-storey triangular shaped buildings for offices and retail at a site across the street at the intersection of Granville and Pacific Streets.

407 market residential units will be built into the main tower while the 10-storey podium will carry 95 market rental units. In total, it will bring 80,000 square feet of new retail to the area, including grocery, liquor and drug stores, and will be built with 609 vehicle parking stalls and 723 bicycle parking spaces.

The project also consists of a major public realm component that will greatly change the vibrancy of the area. It will feature public plazas and street animation beneath the bridge that will give the city a new covered event space with a capacity of holding 2,800 people as well as an outdoor gallery installation on the underside of the bridge.

Beach + Howe BIG Bjarke Ingels Group

Beach + Howe BIG Bjarke Ingels Group

Beach + Howe BIG Bjarke Ingels Group

Beach + Howe BIG Bjarke Ingels Group

Beach + Howe BIG Bjarke Ingels Group

Beach + Howe BIG Bjarke Ingels Group

Beach + Howe BIG Bjarke Ingels Group

Beach + Howe BIG Bjarke Ingels Group

Beach + Howe BIG Bjarke Ingels Group

Beach + Howe BIG Bjarke Ingels Group

Beach + Howe BIG Bjarke Ingels Group

Beach + Howe BIG Bjarke Ingels Group

Beach + Howe BIG Bjarke Ingels Group

Beach + Howe BIG Bjarke Ingels Group

Beach + Howe BIG Bjarke Ingels Group

Building Name:  Vancouver House
Address:  Howe Street & Beach Avenue, Vancouver
Developer:  Westbank & Bjarke Ingels Group
Architect:  DIALOG and BIG – Bjarke Ingels Group
Interior Design:  N/A
Year Built:  N/A
Prices:  N/A
Unit Sizes:  From  N/A
Levels:  52
Suites:  502
Property Type:  Residential, Commercial
Area:  Vancouver West
Neighbourhood:  Downtown
Deposit Structure:  N/A
Cost/Square Foor:  N/A
Monthly Maintenance:  N/A
Cost To Purchase Parking:  N/A
Cost To Purchase Storage:  N/A

via  big, arthitectural, dezeen, vancitybuzz

View This Property / Ask a Question

Contact Agnieszka Stryjecka for more information on Vancouver Real Estate.   778.991.5881   vancouver4life@gmail.com