JOE’S HOUSE – OSBURNE/CLARKE PRODUCTION INC. – BRITISH COLUMBIA

JOE’S HOUSE – BY OSBURNE/CLARKE PRODUCTION

Joe’s house is one of a group of buildings commissioned by the same client for an island off the south west coast of British Columbia, Canada. Prior to this project the island had never been built upon. It remains today completely unserviced and off the grid.

Water is collected from roofs and stored in a series of cistems. Power is generated from an array of roof top solar panels which are augmented by an emergency only propane fired generator. Heat is provided by wood burning fireplaces. Within the overall programme of the compound Joe’s House provides exactly that a place where one or more people can retreat from the circumstances of others. The building provides for all of the requirements of daily living at a very focused-almost monastic-scale. The thought of retreat brought forth the idea of a tree fort.

Joe’s house is one of a group of buildings commissioned by the same client for an island off the south west coast of British Columbia, Canada. Prior to this project the island had never been built upon. It remains today completely unserviced and off the grid.

Water is collected from roofs and stored in a series of cistems. Power is generated from an array of roof top solar panels which are augmented by an emergency only propane fired generator. Heat is provided by wood burning fireplaces. Within the overall programme of the compound Joe’s House provides exactly that a place where one or more people can retreat from the circumstances of others. The building provides for all of the requirements of daily living at a very focused-almost monastic-scale. The thought of retreat brought forth the idea of a tree fort.

The verticality of the building sprang in the part from this idea. The upper floor bedroom and deck are up amongst the trees. The small footprint is the direct result of the desire to minimize as possible the removal of existing trees. The total interior floor area is only 500 square feet (46 square metres). Large covered outdoor spaces on both floors allow for the protected experience of the site to be extended far beyond these boundaries. In addition the end walls on both floors can completely opene to create continuous indoor/outdoor spaces. When not occupied, a series of slidng doors and shutters can be positioned over all accessible glazing completely securing the building. In terms of sitting, construction and materials/detailing Joe’s House follows in the footsteps of, and attempts to expand upon lessons learned from a long tradition of local coastal building.

Joe’s House is a winner of 2006 North American Wood Design Award. The jury commented that to them “This is the best example of Northwest Design that we’ve seen. It’s all here”. Also featured in Western Living magazine May 2006.

via  Osburn/Clarke

Contact Agnieszka Stryjecka on Vancouver Real Estate  778.991.5881  vancouver4life@gmail.com